Miten voin vastustaa rasismia?

Rasismia on esiintynyt satoja, jos ei peräti tuhansia vuosia. Vaikka rasismin historia on pitkä, sen tulevaisuuden ei tarvitse olla.  Olisi hienoa, jos yhteiskuntamme olisi vapaa syrjinnästä ja rasismista. Rasismin kitkeminen maailmasta lähtee helpoimmin omasta itsestään. Kannattaa pohtia omia ennakkoluulojaan ja miettiä, onko niissä rasistisia piirteitä. Jos näet uuden ihmisen johonkin ryhmään kuuluvana ennemmin kuin yksilönä, kannattaa miettiä omaa ajatusmaailmaansa.  Jos näet kaupassa muslimin, onko ensimmäinen ajatuksesi se, että tuossa on terroristi? Jos näet romanin, päätteletkö, että hän on varas? Yhtä hyvin voisit päätellä, että kaikki suomalaiset ovat juoppoja. Kaikille ihmisille rotuun tai ulkoisiin ominaisuuksiin katsomatta tulisi kuitenkin antaa mahdollisuus. Kaikista ihmisistä ei tarvitse tehdä tärkeitä ystäviä, muttei myöskään pitäisi kategorisoida ihmisiä huonommiksi jonkin ominaisuuden perusteella.

Omia sanojaan ja käyttäytymistään on syytä pohtia. Erityisesti vitsit ovat usein rasistisia – mutta eihän niillä kukaan mitään tarkoita. Näin on ainakin helppo ajatella. On tärkeää, mitä itse asiasta ajattelet, mutta vähintään yhtä tärkeää on se, miten kuulija asian kokee. Jos kerrot vitsin neekeristä, niin onko vitsin kärki juuri sanassa neekeri? Entä jos korvaisit neekeri – sanan yleisemmällä määritelmällä ”mies” tai ”nainen” – tai vielä neutraalimmin sanalla ”kaveri”. Jos vitsi ei enää ole hauska tai ihmiset eivät ymmärrä vitsin kärkeä niin kyse on ollut rasistisesta vitsistä.200395418-001

Rasismia, kuten muitakin asioita, esiintyy eri vahvuisena. Onhan vitsin kertominen eri asia kuin pommin räjäyttäminen minareetin juurella. Vitsikin kuitenkin vahvistaa ennakkoluuloja ja rasismia, koska se omalla tavallaan muokkaa kuulijakunnan mielipiteitä. Tällöin rasistiset mielipiteet voivat esiintyä tiedostamattomasti, vaikka yksilö itse kokisi olevansa ennakkoluuloton. Jos olet juuri istunut saunaillassa, jossa joku laukoo taukoamatta vitsejä tyhmistä somaleista niin miten reagoit, jos sinua kotiin vievän taksin kuljettaja on somali? Suhtaudutko kuljettajaan negatiivisesti? Kerrotko hänelle katuosoitteen hitaasti ja selvästi pitäen häntä kuulemiesi vitsien mukaisesti tyhmänä? Taksikuskihan voi olla sivutoimenaan tienaamassa rahaa, jotta saisi ydinfysiikan opintonsa rahoitettua ilman opintolainaa. Ja sitä et voi tietää ennen kuin keskustelet henkilön kanssa ja tutustut häneen.

Rasismiin voi puuttua joka päivä näyttämällä ja kertomalla oman mielipiteensä. Rasistisiin tekoihin voi puuttua ilman että saa niuhon maineen. Jos kuulet jonkun esittävän rasistisia mielipiteitä vakavissaan tai edes vitsien varjolla niin haasta hänet kysymällä perusteluita. Anna erilainen näkökulma. Käytä omia kokemuksiasi ja vaikka mielikuvitusta, jos se vähentää rasismia maailmasta.