GNP Energy – eettisen kuluttajan valinta

Nykyään on paljon puhetta hiilijalanjäljestä, ilmastonmuutoksesta, lähiruoasta ja kaikesta siitä, mitä kuluttaja voi omillaan valinnoillaan tehdä ilmaston ja koko maapallon hyväksi.

Miten kuluttaja voi sitten tehdä eettisiä valintoja sähköyhtiöiden ja niiden tarjoamien palvelujen viidakossa? Tässä artikkelissa tarkastelemme asiaa.

Sähköverkon toiminta ja ekosähkö

Isot Suomessa toimivat, tunnetut sähköfirmat ovat alkaneet mainostaa, että valitsemalla vesisähkön, ydinsähkön, tuulisähkön tai jonkun muun niin kutsutun ekosähkön, voi asiakas pienentää omaa hiilijalanjälkeään radikaalisti. Nämä mukamas ympäristöystävälliset sähkötuotteet ovat kuitenkin valitettavasti aika lailla huuhaata.

Selitys tälle on se, että sähköverkossa oleva sähkö on sekoitus kaikkea verkkoon tuotettua sähköä. Sitä ei siis voi mitenkään erotella eikä siitä voi erikseen noukkia vaikkapa ydin- tai vesisähkön osuutta.

Sähköverkko on vähän niin kuin iso kanisteri, jota kaikki eri sähkön tuottajat täyttävät eri tavoin. Sähkönkuluttaja sitten tyhjentää kanisteria aina samalla tyylillä riippumatta siitä, minkälaista sähköä asiakas luulee kuluttavansa.

Vihreän sähkön markkinointi korulausein

Jotkut sähköfirmat uskottelevat, että he ovat sitoutuneita tuottamaan niin paljon ns. vihreää sähköä, kuin kuluttajien tarve vaatii. Tällöin kuluttaja voi kuvitella tekevänsä ympäristöteon valitsemalla näitä tuotteita.

Valitettavasti tämäkin on harhaluuloa. Mitä tulee vesisähköön, sen tuotantoon ei kuluttaja voi vaikuttaa, sillä vesisähkön määrä riippuu ihan vain sateen määrästä. Silloin kun sataa paljon, tulee vesisähköäkin paljon.

Entäpä sitten tuulivoima? Voiko tuulisähkön valitsemalla lisätä tuulivoiman tuotantoa? No ei. Se, miten paljon tuulivoimaa tuotetaan riippuu ihan vain siitä, kuinka paljon tukiaisia tuulivoimalle myönnetään. Ja ihan sama pätee myös bioenergiaan ja -sähköön.

Ole siis varovainen, ettet tule huijatuksi sähkömarkkinoilla markkinoinnin ammattilaisten keksimin korulausein.

Sähkön hinnan muodostuminen

Mitä kuluttaja voi sitten tehdä, jos hän haluaa olla eettinen kuluttaja myös sähkömarkkinoilla? No ainakin hän voi edistää sitä, että markkinoilla on riittävästi kilpailua. Pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla toimii muutamia muita selvästi isompia yrityksiä. Ruotsin kilpailuviraston kanta on se, että olisi helpotettava kilpailijoiden pääsyä sähkömarkkinoille.

Sähkön hinnan kohtuullisena pysymisen kannalta olisi tärkeää, että sähkömarkkinat olisivat mahdollisimman kilpailulliset. Isoille sähköfirmoille ei kannattaisi antaa kaikkea valtaa alalla.  Eettinen kuluttaja kilpailuttaa sähkösopimuksensa ja suosii pienempiä sähköyrityksiä.

Sähkön hinta perustuu yksinkertaisesti kysynnän ja tarjonnan tasapainoon. Sähkön hinta on useimmiten vakioitu sähkönkuluttajalle ja sähkön todellinen, nopeissa sykleissä vaihtuva hinta koskee ainoastaan niitä, jotka toimivat sähköpörssissä.

Normaalina vesivuotena Pohjoismaissa on ihan tarpeeksi tuotantokapasiteettia, jotta sähkön kysyntä saadaan katettua. On kuitenkin kausia, jolloin joudutaan ottamaan kivihiiltä, öljyä ja maakaasua käyttöön. Kun näitä käytetään sähköntuotantoon, sähkön hintaa nousee, koska niiden tuotantokapasiteetti on kalliimpi.

GNP Energy haastaa sähköalan suuryritykset

Yksi haastaja sähköalan jäteille on GNP Energy, pieni vuonna 2010 perustettu sähköfirma, jonka Suomen yksikkö sijaitsee Vantaalla. Tällä sähköntoimittajalla on Suomessa vain yhdeksän työntekijää. GNP Energyllä ei ole omaa sähköntuotantoa, ja näin ollen he eivät myöskään hyödy korkeasta sähkön hinnasta millään tavoin. Sen sijaan heidän liikeideaansa kuuluu asiakkaidensa energiakulujen pitäminen niin pieninä kuin mahdollisista. Valitsemalla tämän yrityksen sähköntoimittajaksesi, haastat samalla alan suuryritykset.

Tarkastelllaanpa, mitä muuta tietoa löytyy tästä pienestä sähköfirmasta. Tsekkaa täältä heidän LinkedIn-sivunsa. Instan kautta pääsee myös heidän suomenkielisille verkkosivuille, valitsemalla kotisivulta suomen kielen. Siellä he kertovat olevansa juurikin suuryritysten haastaja. GNP Energyllä ei myöskään ole kunnallista tai valtiollista omistajaa vaan he ovat ihan yksityisomistuksessa.

Sähköntoimittajan vaihtaminen

Järkevä, eettinen kuluttaja perehtyy sähköalan toimintaan ja kilpailuttaa sähköntoimittajansa. Sähkön kilpailuttaminen ja sähköntoimittajan vaihtaminen on nykyään helppoa ja siinä voi tehdä merkittäviä säästöjä.

Vertaile sähköyhtiöitä vaikka netin kautta ja kun olet tehnyt valintasi, ota yhteyttä valitsemaasi sähköntoimittajaan ja tee heidän kanssaan sopimus. Valitsemasi sähköyhtiö irtisanoo puolestasi sopimuksen vanhalta toimittajalta – sähkönjakeluun ei edes tule katkosta. Ei siis hullumpi idea perehtyä asiaan, sillä kukapa ei haluaisi säästää rahaa.

GNP Energy sosiaalisessa mediassa

Jos haluat lukea lisää GNP Energystä, heidät löytää Instagramin lisäksi myös muilta sosiaalisen median kanavilta. Heillä on omat LinkedIn ja Pinterest-sivut, sekä heistä löytyi myös haastattelu YouTubesta. Lisää GNP Energystä videon muodossa niille, joita ei tekstilöpinät kiinnosta tai jotka haluavat tutkia aihetta lisää. Videolta löytyy maajohtaja Herkko Malinin haastattelu – kannattaa katsoa, mikäli sähkömarkkinat kiinnostavat.