Majoitusta pakolaisille

Pakolaisille on tarjolla monenlaista majoitusta – joskaan ei riittävästi. Pakolaisten tulva on yllättänyt Euroopan kansalaiset ja päättäjät, eikä heidän suureen määränsä ole osattu varautua. Yösijaa ja kotia ei jokaiselle tulijalle olla onnistuttu järjestämään. Tyypillisin paikka, missä pakolaiset yönsä pitkän matkan jälkeen viettävät, on vastaanottokeskus. Vastaanottokeskuksia on avattu ympäri Suomea kiihtyvällä tahdilla. Yksi niistä avattiin marraskuussa Helsingin Vuosaareen. Vastaanottokeskukset, kuten pakolaiset muutenkin, herättävät runsaasti keskustelua. Vastaanottokeskus avattiin lähes tyhjän panttina seisseeseen hotelli Vuorantaan. Vuosaaren vastaanottokeskuksen avaaminen säikäytti paikalliset, joiden mieltä askarruttivat monet kysymykset. Närkästystä herätti muun muassa se, ettei asukkaille osattu kertoa, keitä vastaanottokeskukseen majoitetaan. Kuten monessa muussakin asiassa, on tietämättömyys suurin epäilystä herättävä tekijä. Talvi kuitenkin lähestyy, ja yösijojen tarve on suuri. Ennakkoluulot ovat vahvoja, mutta toiveissa on, että tulijoihin suhtauduttaisiin avoimin mielin, ja jokaiselle löytyisi katto pään päälle. Mutta löytyykö majoitusta pakolaisille muualta kuin vastaanottokeskuksista?

Paperi House ja Sydän naisten käsissä yli Nature

Paperi House ja Sydän naisten käsissä yli Nature

Olisiko sinun kodissasi tilaa pakolaiselle?

Majoitusta pakolaisille on mahdollista löytää muualtakin kuin yhteiskunnan järjestämistä yösijoista vastaanottokeskuksissa. Yhteiskunnan taakkaa pakolaisten hoitamisesta voi keventää auttamalla pakolaisia rahallisesti ja aineellisesti sekä myös tarjoamalla heille yösijan omasta kodista. Näin teki esimerkiksi eräs perhe Tampereen Pispalasta, eivätkä he varmasti ole ainoita. Monella saattaa olla kodissaan huone, joka olisi mahdollista antaa apua tarvitsevan käyttöön. Kenties omat lapset ovat muuttaneet pois isosta omakotitalosta, joka on nyt puoliksi tyhjillään? Tai ehkäpä voisit itse muuttaa olohuoneesi makuuhuoneeksesi, ja antaa makuuhuoneen kokonaisen perheen käyttöön. Tai voisiko asuntoon tehdä lisätilaa tai -huoneita rakentamalla väliseinän vaikkapa finnfoam eristelevyn avulla? Jokainen voi auttaa omien resurssiensa mukaan. Mikäli haluat majoittaa pakolaisen tai kokonaisen pakolaisperheen kotiisi, sinun kannattaa ottaa yhteyttä esimerkiksi Suomen Punaiseen Ristiin tai maahanmuuttovirastoon. Heidän kauttaan on mahdollista saada tietoa siitä, miten pakolaisille voi järjestää kotimajoitusta. Hätämajoituksen tarve on edelleen suuri, ja yösijaa tarvitaan niin lyhyt- kuin pitkäaikaiseen majoitukseen. Myös pääministeri Juha Sipilä on ilmoittanut kodissaan olevan tilaa pakolaisille. Hän haastaa kansalaiset pohtimaan mahdollisuuksiaan auttaa apua tarvitsevia ja miettimään, millaisin keinoin jokainen voi ottaa vastuuta koko yhteiskuntaa vavisuttavasta tilanteesta.

luovuennakkoluuloistasi.fi2

Millainen korvaus pakolaisen kotimajoituksesta olisi sopiva?

Pakolaisille tarjottavasta kotimajoituksesta on käyty runsaasti keskustelua. Toiset majoittaisivat apua tarvitsevia mielellään, kun taas toisille se olisi viimeinen pakollinen vaihtoehto. Keskustelua on käyty myös siitä, mitä pakolaisten majoittaminen yhteiskunnalle maksaa. Vastaanottokeskusten ylläpitäminen ei ole ilmaista, vaan vaatii yhteiskunnalta suhteellisen suurta panostusta. Tässäkin työssä vapaaehtoisista tavallisista kansalaisista on yhteiskunnalle ja pakolaisille suurta hyötyä ja apua. Kansanedustaja Antti Kaikkosen mukaan yksi pakolaisen yö vastaanottokeskuksessa Suomessa maksaa yhteiskunnalle noin 40 euroa. Mikä olisi riittävä summa korvaukseksi kansalaiselle, joka antaisi osan asunnostaan pakolaisen käyttöön? Kansanedustaja Kaikkonen ehdottaa korvauksesi noin 10 euron suuruista summaa per yö. Tavallinen perhe voisi ottaa pakolaisen tai useammankin luokseen asumaan, ja yhteiskunta voisi säästää maksamalla 40 euron vastaanottokeskusyön sjiasta noin 10 euron suuruisen nimellisen kulukorvauksen pakolaisen majoittavalle henkilölle tai perheelle. Tällä tavoin jokainen voisi osallistua pakolaiskriisin ratkaisemiseen ja auttaa yhteiskuntaa ja pakolaisia konkreettisesti. Myös pääministeri Juha Sipilä on suhtautunut Kaikkosen ehdotukseen myönteisesti. Pakolaisten majoittamisella tavallisten suomalaisten koteihin olisi luultavasti myös positiiviset seuraukset kotouttamisen kannalta katsottuna. Vastaanottokeskuksissa asuvien pakolaisten on vaikea luoda kontakteja suomalaisiin, mutta kodeista käsin yhteyksien luominen olisi luonnollisesti helpompaa.