Miten voin auttaa maahanmuuttajia?

Pakolaisten tulva on yllättänyt ihmiset lähes kaikkialla Europpassa. Myös Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden määrä on ollut ennalta-arvaamattoman iso, ja tällaiseen tulijoiden joukkoon ollut vaikea varautua. Esimerkiksi Syyrian kriisi on ajanut ihmiset kodeistaan. Monet lähtevät etsimään turvaa ja kenties uutta kotia vaarallisen ja pitkän matkan päästä. Toisten matka on pysähtynyt etelämmäs Eurooppaan, osa on jaksanut kulkea uuvuttavan matkan kauas pohjoiseen Suomeen asti. Monen ihmisen mielessä on saattanut pyöriä ajatuksia siitä, miten minä itse voisin auttaa apua tarvitsevia – mitä konkreettistä minä itse voisin tehdä pienentääkseni yhteiskunnan taakkaa pakolaisten auttamisessa? Iltasanomat on listannut verkkosivuilleen kolme tapaa auttaa maahan tulijoita. Ensimmäinen tapa on lahjoittaa rahaa pakolaisten auttamiseksi. Rahaa voi lahjoittaa ainakin Suomen Punaisen Ristin, Kirkon ulkomaanavun, Unicefin ja Pelastakaa lapset ry:n kautta. Rahan lisäksi voidaan lahjoittaa vaatteita ja muita tavaroita. Ennen kuin lahjoittaa tavaroita, kannattaa kysyä vastaanottokeskuksista, millaisesta tavarasta heillä on pulaa. Heidän tilansa ovat rajalliset, joten suuria määriä tavaraa ei kannata viedä ennen ennakkokyselyä. Rahan ja tavaroiden lisäksi voi lahjoittaa jotain sellaista, mitä jokaisella on: nimittäin aikaa. Vapaaehtoiseksi voi ilmottautua ainakin SPR:n ja Suomen Pakolaisavun välityksellä.

luovuennak1.fi

Oma ammattiosaaminen käyttöön myös pakolaisten auttamisessa

Pakolaisten auttamiseksi voi jokainen tehdä jotakin. Iltalehti kertoi auttamisen keinoista, joihin lähes jokaisella on mahdollisuus. Monessa perheessä on saattanut jäädä ylimääräiseksi vanhoja lastenvaatteita, tai vanhoja talvitakkeja ja -kenkiä, joille ei ole enää käyttöä. Toisaalta jokainen voi ilmottautua myös vapaaehtoiseksi, jolloin esimerkiksi SPR koordinoi auttajan apua tarvitsevan luokse. Mutta entäpä oma ammattitaito? Olisiko siitä todellista hyötyä myös pakolaisille? Lääkärilehti kirjoitti 2.11.2015, miten lääkärit voivat tarjota ammattitaitoaan meitä jokaista jollain tasolla koskettavassa pakolaiskriisissä. Myös lääkärit voivat toimia vapaaehtoisina ja tarjota näin erityisosaamistaan apua tarvitseville. Lääkäristä on paljon apua, kun tilanne on kaoottinen. Lääkärien tarjoama tietotaito on vertaansa vailla, sillä myös maahanmuuttajien ja pakolaisten terveydentilasta on pidettävä huolta. Lääkärilehden artikkelin mukaan monet tulijoista kärsivät esimerkiksi korkeasta verenpaineesta tai diabeteksestä, joihin he eivät ole voineet saada hoitoa pitkään aikaan, joutuessaan tulemaan toimeen ilman lääkärin apua. Lapset kärsivät painajaisista ja lapsille tyypillisistä kihomadoista, korva- ja keuhkotulehduksista sekä vatsavaivoista. Lääkärin apu tulee tällaisissa tilanteissa todella tarpeeseen. Erityisosaamista on monenlaista, eikä tarvitse olla lääkäri voidakseen auttaa. Esimerkiksi opetusalan ammattilaiset voivat tarjota osaamistaan suomen kielen opetuksen muodossa. Oletko sinä miettinyt, voisitko hyödyntää omaa erityisosaamistasi pakolaisten auttamiseksi?

Auta ottamalla maahanmuuttaja töihin

Pakolaisten auttamiseksi on monia keinoja. Yksi keinoista, mikä ei välttämättä tule aivan ensimmäisenä mieleen, on itse palkata pakolainen töihin, kertoo Aamulehti. Aamulehden artikkeliin on haastateltu Palkkaapakolainen.fi-verkkopalvelun toimitusjohtajaa, Janne Isosäviä. Yksi Palkkaapakolainen.fi-palvelun ideoista on auttaa pakolaisten kotoutumista työnteon avulla. Palkkaapakolainen.fi-palvelu on toiminut aiemmin nimellä Palkkaus.fi, mutta kriittinen pakolaistilanne sai toimitusjohtajan mielenkiinnon heräämään. Häntä ihmetytti, miksi niin monet Suomeen tulevat työikäiset ja -kykyiset ihmiset ovat täällä vailla järkevää tekemistä ja oikeaa työtä. Isosävi halusi kantaa kortensa kekoon ja alkoi kohdentamaan verkkopalvelua pakolaisten työllistämiseen soveltuvaksi. Verkkopalvelu siis yhdistää työtä tarjoavat ihmiset, esimerkiksi kotitaloudet, työtä hakeviin. Isosävin mukaan suosittuja työaloja ovat kotiapua ja lastenhoito. Talven edetessä myös lumenluontipalveluja on syytä tarjota – ja hakea. Pakolaisen rekrytointi ei poikkea millään tavalla Suomen kansalaisen palkkaamisesta. Työtä etsivät rekisteröityvät maksuttomasti palveluun ja luovat sinne profiilin, jossa he kertovat osaamisestaan. Työnantaja voi verkkosivujen kautta ottaa yhteyttä kiinnostavaan työnhakijaan, ja näin prosessi etenee. Byrokratia minimoidaan ja työnantajan velvollisuudeksi jää vain tarkistaa pakolaisen voimassaoleva työoikeus. Työtä riittää tekevälle varmasti, joten tällaiselle verkkopalvelulle on tilausta.