Askelia kohti enakkoluulojen hälvenemistä

Kaikenlaiset ennakkoasenteet ja –luulot ovat yhä vakava ongelma yhteiskunnassa, mutta tässä artikkelissa päätimme esitellä joitakin positiivisia muutoksia viime vuosilta.

Paljon täytyy vielä tapahtua, ennen kuin voimme kutsua yhteiskuntaamme ennakkoluulottomaksi ja hyväksyväksi. Työtä on vielä rutkasti tehtäväksi ennen määränpäähän pääsyä, mutta matka on viime vuosina edistynyt huomattavasti. Tässä lista erilaisista harppauksista joita viime vuosina on otettu kaikenlaisen tasa-arvoisuuden eteen:

Kehopositiivisuus

Viime vuosien suurimpia puheenaiheita etenkin sosiaalisessa mediassa on ollut kehopositiivisuus ja uudenlainen feminismi, joka ajaa kaikkien naisten asemaa. Kehopositiivisuus on yksi tämän ilmiön ilmentymä, ja se yksinkertaisuudessaan ajaa kaikenlaisten kehojen hyväksymistä ja niiden yhtäläisiä oikeuksia. Kehopositiivisuuteen liittyy idea kaikkien kehojen yhdenarvoisuudesta ja riittämisestä sellaisenaan: yksikään keho ei ole huonompi vain sen takia että se ei noudata yhteiskuntamme epärealistisia normeja. Meidän ei tulisi joutua tekemään kehoillemme jotakin vain koska niin sukupuolellemme syntyneissä normeissa määrätään, ottaen esimerkiksi vaikkapa ihokarvojen ajelun. Kehopositiivisuus on herättänyt paljon huomiota ja saanut kannatusta, ja sen seurauksena esiin ovat marssineet kehopositiiviset vaatemallistot ja –valmistajat, kuten Zizzi ja heidän monipuoliset kaavansa ja kokovalikoima. Heidän laajaa farkkuvalikoimaansa vilkaisemalla huomaat, että erilaiset vartalotyypit ovat nykyään huomattavasti paremmin edustettuja vaateteollisuudessa.

Katsomusaine

Suomessakin on hiljalleen herätty uskonnonopetuksen vanhoillisuuteen. Koulujärjestelmä on kipeästi uudistuksen tarpeessa, etunenässä juurikin uskonto ja sen opettaminen erillisinä ryhminä hyvin uskonnollisesta lähtökohdasta. Uudistusta kaikille lapsille yhteisen katsomusaineen puolesta ajetaan kiivaasti, ja se on saanut osakseen paljon positiivista huomiota ja kannatusta. Lapsien erottelun vanhempien uskonnon mukaan erinäisiin ryhmiin saattaa pian jäädä historiaan, kun vanhan systeemin sijasta kaikkia maailman uskontoja opetettaisiin kaikille yhteisesti objektiivisemmasta näkökulmasta. Tämä takaisi yhtenäisen tiedonannon ja täyttäisi näin lasten perusoikeudet samantasoisesta opetuksesta kaikille. Uudistus siten vähentäisi eriarvoisuutta ja kitkisi ennakkoluuloja jo lapsuusiällä – tai estäisi niitä edes syntymästä alkuunkaan.

Tietoisuus leviää

Sosiaalisen median kautta leviää paljon turhia kohuja ja valheellista tietoa – mutta sitä voidaan käyttää myös oikeiden uutisten ja kampanjoiden levittämiseen. Viime vuosina somessa onkin levinnyt lukuisia tietoisuutta levittäneitä tviittejä, uutisia ja kampanjoita. Yksi tärkein niistä on ollut #BlackLivesMatter, joka on tuonut tietoisuuteen yhä yhteiskunnassa kyteviä ennakkoluuloja ja saanut ihmiset kampanjoimaan muutoksen edistämiseksi. Yksi näkyvimpiä kampanjan osia ovat olleet amerikkalaiset jalkanpallonpelaajat, jotka kansallislaulun aikana polvistuvat ja siten osoittavat, etteivät hyväksy ihmisoikeuksien toteutumista maassaan. Nyt urheilijat ympäri maailmaa ovat ottaneet ilmiön omakseen, ja protestoivat siten tasa-arvon puolesta. Yksinkertaisuudessaan polvistuminen on luonut laajaa keskustelua ja kertoo siitä, että julkisuuden henkilöt ovat löytäneet tavan käyttää vaikutusvaltaansa ja herättää yhteiskunnallista keskustelua.

Tekemällä töitä yhdessä ja taistelemalla ihmisoikeuksien puolesta ennakkoluuloja vastaan pääsemme askel askeleelta kohti hyvinvoivampaa yhteiskuntaa, jossa meillä kaikilla on oikeus elämään ilman ennakkoasenteita. Edellä mainitut esimerkit kertovat jo tehdystä työstä ja sen vaikutuksista ja siitä, ettei tehty työ ole turhaa. Jatkamalla tehtyä työtä pääsemme eteenpäin ja yhä usempi meistä tai lapsistamme pääsee siten elämään maailmassa, jossa hänen menestystään ei rajoita ihonväriin, ulkonäköön, uskontoon tai muuhun vastaavaan seikkaan kohdistuva syrjintä.